Miért is takarítunk húsvét előtt?


                                                              Tavaszi nagytakarítás

Tiszta udvar, rendes ház. Sokan emlékszünk még e piros betűs táblácskára, melyek egy takaros porta homlokzatán díszelegtek még néhány évvel ezelőttig. Ilyne helyeken még biztosan jól tudták a háziasszonyok, hogy Húsvét közeledtével sort kell keríteniük a tavaszi nagytakarítás ceremóniájára. Így tettek elődeink is, akik ismerték azt a misztikus kapcsolatot, mely a böjti önmegújulást kötötte össze a lakóhely megtisztításával, a tavaszi munkálatok megkezdésével.
A böjt során megindul szervezetünkben a méregtelenítés, ezt a folyamatot környezetünkben, - mely háromdimenziós elképzése testi, lelki, szellemi állapotunknak – már magunknak tudatosan kell elvégeznünk. A lebomlás időszakában áttekintjük mit kívánunk továbbra is beépíteni életünkbe, minek van helye és szerepe, életfeladatunkkal mi harmonizhál, mi kell elengednünk.
Lakásunk különböző részei konkrét fizikai szerveinknek feleltethetőek meg a szimbolikus gondolkodásban. A bejárati ajtó a száj. Ha akadozva nyílik, mi magunk nehezen kommunikálunk, gondot okoz a megnyílás, a kitárulkozás, s a bizalom. A mögötte lévő lomtár rég raktározott problémákra utalhat. Az ablakok szemünk állapotát jelzik. Szembetegekenél gyakoriak a koszos ablakok, amelyeket például valamilyen oknál fogva nem lehet megközelíteni, ezért fedi piszok. Ezen panasszal bíró emberek szó szerint ki sem akarnak tekinteni a nagyvilágba, nem akarnak szembenézni azzal a kérdéssel, merre is vezéreljék életüket. A folyosók az artéria, a bélrendszer jelzői, mennyire tudunk zavartalanul áramoltatni, adni-kapni elvárás és ítélkezés nélkül. A fal a bőr helyzetét mutatja. A falpenészesedés a közelség, sebezhetőség kérdését veti fel, megszüntetése oldja a kapcsolati gondokat. Lakásunkban feltérképezhető meridiánjaink állapota, az energiaáramlás. Ahol megrekedés, kosz található, azon az életterületen kell a közeljövőben munkálkodnunk. Helyezzük az alábbi bágua térképet lakásunk alaprajzára.

4      9      2
3      5      7
8      1      6
        ^
        ^
   Bejárat

Gondolkozzunk el alaposan! Nálunk hol találhatóak limlomok, elromlott tárgyak, használaton kívüli dolgok, csöpögő csapok, évek óta nem-szeretem hordhatatlan ruhák, kényszerből tárolt ajándékok.
  1. Karrier, emberi kapcsolatok
Azt a munkát végzem-e, amelyet szellemi utammal össszegyeztethetőnek tekintek? Miként élem meg magamat másokon keresztül? Támogat-e a környezetem? Mit adok én a kapcsolataimban?
  1. Szerelem, házasság
Kötődöm-e elmúlt kapcsolatokhoz, régi partnerekhez a jelenlegi mellett? Szabadon merek-e feloldódni a társammal? Feltételekhez kötöm az adást? Hordozom-, vállalom-e közös terheinket, feladatainkat?
  1. Család, egészség
Van-e betegség, melyet kifogásként használok fel? Milyen a kapcsolatom közeli családommal és a távolabbival, a világgal.
  1. Gazdagság, siker
Milyen téveszméim vannak pénzzel, anyagiakkal összefüggésben? Milyen a hozzáállásom?
  1. Központ táj csi
Mit helyezetk életem centrumába? Minek tulajdonítok központi jelentőséget? Élő-e?
  1. Segítőkész emberek, utazás
Hogyan viszonyulok az életemet segítő magasabb hierarchiákhoz? Fogékony vagyok-e változásokra? Merek- földi zarándokutamon megújulni, haladni? Könnyen haladok, vagy taszigálni kell?
  1. Alkotókészség, gyerek
Munkámban megnyilvánul-e az égi szellemiség, a spiritualitás? Miként osztom meg ezt a tapasztalatot gyerekeimmel? Táplálom-e a magamban élő gyereket?
  1. Önművelés, tudás
A szellemit átalakítom-e mindennapi életben cselekvéssé? Fontosnak tartom-e az állandó továbblépést, merem-e maghaladni önmagam? Büszkévé, gőgössé tesz-e megszerzett tudásom,?
      9. Hír, hírnév
Miként vélekednek rólam? Milyen képet kap tárgyi környezetemet látva rólam a külvilág?
(2,5,8: Túlzásba vitt aggodalom. 6,7: Eredmények feletti konfliktus. 1: Érzelmekhez való túlzott ragaszkodás, magába zártság, ki nem adás. 3,4: Határozatlanság. 9: Ingatagság, csapodárság.)
Most nézzünk körbe tudatosan, hiszen minden tárgyunk jel! Fogjuk fel gyermeki örömmel játéknak a takarítást! Képzeljük el, amint indián nyomolvasóként megvizsgáljuk valamennyi életterületünket, és ebből megállapítjuk, hol is tartunk jelenleg.
Abban a lakásban, ameyben sok Nap-figurával találkozunk, amelynek sugarai szabályos nyílegyenes helyett ívesek, hullám formájúak, ott felvetődik a szeretet kérdése. Önzetlen vagyok-e? Miben akassztom meg az égi áramlást? Miben fogom vissza? Ki felett ítélkezem, mikor a Nap szabadon, válogatás nélkül árad minden élőlére? Nők esetében, ha a napfigurát több hold veszi körbe, érdemes elgondolkodni, milyen társkapcsolatokat vonz az illető? Van-e a parnerének rajta kívül más holdja is?
Szárított virág: Mely elmúlt dolgokhoz ragaszkodok érzlemileg görcsösen? Mit nem engedek el, noha már élettelen?
Törött, csorba, nem használt, működésképtelen tárgyak: Miben nem engedem életembe az újat? Aszerint kell értelmezni, mely területen található.
Lefelé hajló ormányú elefánt, lehorgasztott fejű figurák: Miért nem tudok örülni? Mitől vagyok lehangolt?
Elhunytak ruhái, tárgyai, régi szerelmek emlékei: Miért nem merek az élőkkel foglalkozni? Miért érzem bizonytalanul magam az élők világában?
A böjt kiváló időpont ezen tárgyak elengedésére, amikor is konkrét kilókban távozik az érzelmi teher. Azonban ne ringassuk magugnkat abban a tévhitben, hogyha gondosan bedogozoljuk és elraktározzuk ezen tárgyainak a pincébe (tudatalatti) vagy a padlásra (emlékezet), akkor ezt eleresztettük, hanem ismét magunkat csaptuk be. Alakítsuk rituális tette a takarítást, az elengedést!
Tűz eleműek (Kos, Oroszlán, Nyilas) égessenek, persze ügyelve a tűzbiztonsági elvekre, lévén ez nem az önkéntes máglyahalál ideje.
Víj jegy szülőttei (Rák, Skorpió, Halak) engedjék le a folyón tárgyaikat. Kitűnő alkalom a napi sétát összekötni a dunaparti szertartással.
Föld elemhez tartozók ( Bak, Bika, Szűz) ássák el, bízzák a földre a lebontást, darabolják, aprítsák miszlikbe a felesleget.
A levegő uralta egyének (Mérleg, Vízöntő és Ikrek) keressék a szelet, léggömböt kötve eresszenek el pár kisebb tárgyat, a nagyobbaknál várják meg a szélvész sebességű szemétszállító járművet,  lévén a közlekedés a levegő elemhez kapcsolódik.
A továbbiakban adakozzunk, ajándékozzunk! Ám csak azokat a dolgokat, melyeknek nincs ártó hatásuk. A felesleges könyveket vihetjük könyvtárakba, ruhákat karitatív szervezetekhez vagy hajléktalanok által látogatott helyekre, nehezebb sorsú családoknak. Tegyük mindezt örömmel, felszabadultan!
Végezetül – ne hibáztassuk tárgyainkat az okozott problémákért! Ez olyan ostobaság lenne, mint vezetés közben szétverni a benzinmutatót pusztán azért, mert tankolni kell. Legyünk inkább hálásak, hogy oly megbízható jelzőrendszerre akadtunk, melyből világosan eligazodhatunk életutunkon.

2000. április

Halzer EditHázi áldás

Ebben a házban lélek éljen
S hassa át a szellem,
Mely idelenn
A szilárd akaratot keresse,
Hogy tiszta erkölcss legyen
Az épület minden helységében
S hogy fentről a szellem áldása
És Isten kegyelme egyesülhessen
Mindenkiben, kik benne élnek.

Rudolf Steiner

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztítás, méregtelenítés Perui Kovafölddel

A mesék szimbolikus jelentései

Árak és bérlet akciók!