Tavaszi nagytakarítás testnek és léleknek

hagyományos kínai Orvoslás rendszerében a tavasz a fa elem képviselője, az emberi test szervei közül pedig a máj és az epehólyag kapja ilyenkor a főszerepet. A tavasszal elérhető ételek általában természetes tisztító hatást gyakorolnak ezekre a szervekre, hiszen az ember eredendően úgy épül fel, hogy összhangban létezzen a természettel és az évszakokkal.
A telet rendszerint visszavonultan, belső terekben töltjük. Testi energiánk (a csí) is befelé irányul, hogy melegen tartsa a bensőnket és csökkentse testünk felszíni hőmérsékletét, ezáltal lehetővé téve, hogy alkalmazkodjunk a hideg időhöz. Az energia megtartásának, raktározásának az időszaka. Aktivitásunk is csökken, lassúbbnak, lomhábbnak érezzük magunkat.
A tavasz ennek az ellenkezője. Kiterjesztés, megszabadulás, mozgás, aktivitás, éledezés.
Itt vagyunk hát, egy új évszak küszöbén, remélhetőleg készen arra, hogy magunk mögött hagyjuk a múlt terheit, és újult erővel, tiszta lappal vágjunk neki a jövő kihívásainak. Ezt a folyamatot természetes módon megtámogathatjuk, ha méregtelenítjük a szervezetünket, különösképpen a májunkat és a bélrendszerünket. Ha őseink hagyományait követjük, ilyenkor böjtölünk,elhagyjuk a nehéz ételeket, növeljük a szabadban töltött, aktív órák számát, és minél több friss, vitaminban, ásványi anyagokban és enzimekben  gazdag táplálékot iktatunk be az étrendünkbe. Ez a fajta életmódváltoztatás tökéletesen összhangban áll az évszakkal.
A friss tavaszi zöldségek és gyógynövények mintha arra teremtettek volna, hogy segítsék méregteleníteni lelassult, megfáradt szerveinket, és energiával, éberséggel és vitalitással töltsenek fel bennünket. Hát nem csodás, hogy épp az ilyenkor termő friss zöldek felelnek meg leginkább a mi anyagcserénk kívánalmainak.
Vegyük például a gyermekláncfüvet! Ez a tápanyagokban gazdag vadon termő növény az egész testet erősíti. Méregteleníti a májat és az epehólyagot (epehajtó, epetermelést és epeelfolyást serkentő hatása révén), ezáltal pedig jótékony hatással van az emésztésre (orvosolja a felfúvódást és a szélgörcsöket), illetve segít a testnek megszabadulni a felesleges zsírtól.
A gyermekláncfű
Az északi félteke nagy részén honos, gyakori növény. Hazánkban mindenütt megtalálható. Nagyobb tömegekben patak menti réteken, füves kertekben, parkokban találkozhatunk vele.
Friss leveleit április-május táján (lehetőleg a bimbók megjelenése előtt), gyökerét tavasszal és ősszel gyűjthetjük. A leveleket fogyaszthatjuk friss salátákban, illetve tea formájában. Gyökerét szintén fogyaszthatjuk frissen, miután egy kefével alaposan megtisztítottuk, majd 15 percig lassú tűzön főztük. A tavasszal gyűjtött gyökereknek magas a nedvességtartalma és édeskés az íze. Daraboljuk fel, locsoljuk meg egy kis extra szűz olívaolajjal, adjunk hozzá egy csipet sót, és máris kész az egészséges csemege! 


A friss csírák ugyancsak hasznosak a máj méregtelenítésében, és rengeteg vitaminnal és enzimmel látják el a testet, nem utolsó sorban pedig nagyon finomak. Ha tavasszal átváltunk egy olyan étrendre, amely főleg üde zöldekből, csírákból, sovány halakból és néhanapján tojásból áll, őseinkhez hasonló, a természettel messzemenőkig összhangban lévő táplálkozást alakíthatunk ki.


Zöld turmixok
A „zöld turmixok” Victoria Boutenko nevéhez fűződnek, aki cukorbeteg fiának keresett gyógymódot, amikor felfedezte a zöld levelekben rejlő gyógyító erőt. Rájött, Leírás: http://edesviz.hu/files/edesviz/Magazin/zold_turmix.jpghogy a növények ezen, sokszor méltatlanul eldobált részében rengeteg hasznos tápanyag rejlik: fehérjék (aminosavak), vitaminok (főleg C, A, D, B és K) és ásványi anyagok (kálcium, magnézium, vas, szelén, cink) nagy mennyiségben, enzimek, illetve klorofill. Ez utóbbi növeli a szervezet oxigénellátását. A friss zöld levelekben átlagosan mintegy harmincszor annyi C-vitamin található, mint a citromban és a narancsban, a sárgarépa levelében pedig százkilencvenszer annyi A-vitamin, mint a gyökerében. Magas rosttartalmuknál fogva elősegítik a fogyást és csökkentik a koleszterinszintet. A zöld leveleket (petrezselyem, spenót, sóska, sárgarépa és cékla levele, leveles kel, csalán, tyúkhúr stb.) vízzel és édes gyümölcsökkel (banán, édes alma, mangó) összeturmixolva könnyen emészthető, tápanyagdús és lúgosító hatású italokat kapunk, amik ráadásul nagyon finomak. (A mi kedvenceink a csalán-banán, illetve a petrezselyem-mangó párosítások). 


Ha azonban figyelmen kívül hagyjuk az ősi tudást és hagyományt – amint az oly gyakran megtörténik ebben a modern világban –, és továbbra is nehéz ételeket, zsíros húsokat és zsírban (különös tekintettel a hidrogénezett olajokra és az úgynevezett „szívbarát” margarinokra, illetve finomított növényi olajokra) bővelkedő fogásokat, alkoholt, továbbá feldolgozott ételeket fogyasztunk, ugyanakkor nem veszünk magunkhoz elegendő növényi táplálékot, gátat szabunk májunk egészséges működésének. Ahagyományos kínai orvoslás szerint a megrekedt máj-csí számos gyakori fizikai betegség és érzelmi zavar forrása, mint például a pajzsmirigyproblémák, fejfájások (különösen a migrén), szemproblémák, menstruációs zavarok, allergiák, ödémák, ekcéma, érzelmi kitörések, rugalmatlanság, frusztráció, türelmetlenség, depresszió, indulatosság, és álmatlanság.
A gyógynövények olyan módon is segíthetik a túlhajtott és kimerült szerveink működését, hogy biztosítják számukra a megfelelő tápanyagokat, így a test megerősödik, és ismét képessé válik rá, hogy magától eltávolítsa a felesleges anyagokat. Mivel jó hatással vannak a csíra és a vérre, minden szinten segítenek visszanyerni az egyensúlyt.
Fontos azonban, hogy egyszerre ne akarjunk túl nagy változtatásokat beiktatni, a hirtelen és drasztikus méregtelenítés ugyanis a legtöbb embernél csak még inkább felborítja a szervezet kényes homeosztázisát. Emellett az ilyen gyors kúrák általában túl nagy kihívást is jelentenek, és mivel nehéz betartani őket, frusztrációt okozhatnak. Kezdjünk inkább apró lépésekkel, és minden nap tegyünk valami kicsit az egészségünkért!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztítás, méregtelenítés Perui Kovafölddel

A mesék szimbolikus jelentései

Árak és bérlet akciók!