Jean Liedloff Az elveszett boldogság nyomában - a kontinuum-elv - könyv ajánlás

Dél-amerikában van egy indián törzs a jekánák törzse. „Jean Liedloff Az elveszett boldogság nyomában - a kontinuum-elv” könyv arról szól, hogy ez a törzs, hogyan „neveli” gyermekeiket ősidők óta.
Minden leendő szülőnek vagy már meglévőnek kötelező olvasmánnyá tenném ezt a könyvet. Mi a civilizációs környezetünkkel, szocializálódott létünkkel mennyire nem hallgatunk a belső anyai ösztöneinkre! Inkább hallgatunk az orvosra, védőnőre, szüleinkre, barátainkra, mint sem arra, hogy mit is súg belső hangunk.
Ez a törzs nem tesz mást az első időkben mint,hogy a gyermek szükségleteit kielégíti, és fontos, hogy szinte napi 24 órában fizikai kontaktusban van a szülővel, mivel magukon hordják gyermekeiket. Akkor is ha dolgoznak, ha teregetnek, ha főznek, mindig. A gyermek megtanul reagálni bizonyos történésekre, körülményekre, váratlan helyzetekre úgy, hogy mellette biztonságban érzi magát,mert nincs egyedül. Akkor eszik mikor éhes, és nem akkor mikor letelik a 3 vagy 4 óra. Sőt együtt is alszanak a babával.
Ezzel ellentétben mit teszünk mi. Megszületik a gyerek a kórházban, jó esetben oda hozzák, vele lehetsz rosszabbikban mint nálam is elviszik 2 hétre egy teljesen idegen környezetben, inkubátorba rakják. Nem kapja meg azt az ismerős érzést amit előtte 9 hónapig megkapott (melegséget, biztonságot, táplálékot, szeretetet.) Ez idő alatt az anyában kialakul a bűntudat, mert nem tud a kicsinyével lenni, a gyerekben meg az elmagányosodás, egyedüllét érzése. Mivel hiába sír nem kapja meg azt amire szüksége lenne. A szülés utáni depresszió is ilyenekből alakul ki. Az anyában szorongás, félelem, bűntudat keletkezik, mert úgy érzi nem jó anya, a gyerekből meg sírós bébi. A könyv szemlélteti, leírja hogy ha ezeket a szükségleteket (- folyamatos testközelséggel – hordozással, együttalvással, - változatos ingerek megtapasztalásával – a szülőkkel való intenzív együttlét során, -igény szerinti szoptatással – ami a baba valós igényein alapszik, -és a sírás elkerülésével – a szükségletek mielőbbi észlelésével és kielégítésével) nem kapja a gyerek, felnőtt korban milyen problémák jöhetnek elő benne. Itt részletesen ír a drog, alkohol, függőségek, és pótcselekvésekről.
Szóval röviden a kontinuum-elv az, hogy minden élőlény akkor érzi magát a legjobban, ha az evolúció során kialakult igényei, elvárásai kielégülnek, ezek elmulasztása viszont maradandó sérülést okoz, ami kihat egész későbbi életére.


További írások róla:
http://jand.info/2010/02/az-elveszett-boldogsag-nyomaban/ 


https://zitamama.wordpress.com/…/a-kontinuum-elv-es-a-koto…/ 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztítás, méregtelenítés Perui Kovafölddel

A mesék szimbolikus jelentései

Árak és bérlet akciók!